Przyznam się szczerze, że nie chciałoby mi się robić bentō (ani tego nie robiłam wcześniej), gdyby nie zalecona (chwilowo) dieta bezglutenowa. A dokładniej - ja się umartwiam do towarzystwa, ponieważ to nie mnie tę dietę zalecono. Oznacza to rezygnację z normalnego chleba, a to z kolei wyklucza szybkie kanapki z szynką i keczupem (za którymi już zaczęłam tęsknić).
Jesteśmy bardzo konsekwentni w tym przedsięwzięciu, więc i konsekwentnie przygotowujemy wieczorem "obiadek na jutro". Jedyne co robimy na świeżo to ryż, ponieważ nienawidzę zimnego i twardego ryżu z lodówki (który zdarza się podawać do sushi w niektórych restauracjach).
Do bentō mamy cały osprzęt, który dostawałam w ramach prezentów z Japonii sukcesywnie przez te kilka lat i tak naprawdę nie miałam okazji ich wcześniej używać.
No więc co my tu mamy? Znane i używane nie tylko do japońskich bentō silikonowe foremki, wykałaczki-zwierzątka, wykałaczki-nutki, buteleczki do sosów, mini-lejek do tych buteleczek, pipetkę, wyciskarki kształtów z jajek, silikonowa trawka, sprzęt do onigiri itp. Nie wszyscy w naszej rodzinie lubią kolorowe zestawy dla dzieci, więc zwykle obiadki są bez nich. Ja akurat lubię...
Wykonanie: Ja
Elementy:
1. kapusta pekińska na słodko duszona w sosie sojowym i sezamie
2. pieczone plastry cukinii i bakłażana w przyprawach
3. duszony groszek cukrowy
4. łosoś teriyaki
Wykonanie: Pan Sól
Elementy:
1. gotowa okra z majonezem
2. marchewki w sosie mirin
3. glony wakame
4. kapusta pekińska duszona
Wykonanie: Ja
Elementy:
1. Tori no karage
2. groszek cukrowy gotowany
3. pieczona czerwona papryka
Wykonanie: Pan Sól
Elementy:
1. smażona na głębokim oleju panierowana w mące wędzona makrela
2. glony z solą z koreańskiego sklepu
3. gotowana okra z majonezem
4. chryzantemy z marchewek (mojego autorstwa)
Wykonanie: Ja
Elementy:
1. surówka z rukoli, pomidorków koktajlowych, rzodkiewką, prażonego słonecznika z dressingiem z oleju migdałowego i pomarańczy
2. kulki kebabu (mięso mielone wołowe przyprawione: kuminem, cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem i szczyptą kurkumy) z sosem jogurtowo-majonezowym z ziołami
3. duszone marchewki z sosem sojowym i sezamem.
Wykonanie: Ja
Elementy:
1. surówka z żółtej papryki, szczypiorku, kiełków słonecznika, prażonych ziaren słonecznika, orzechami nerkowca i czarnuszką
2. puree z batata, brokuła i marchewki
3. pieczone kawałki piersi z kurczaka
4. kapusta pekińska z marchewką
Wykonanie: Ja
Elementy:
1. pomidorki cherry
2. jajko na twardo
3. dorsz pieczony w sosie cytrynowym i ziołach
4. okra gotowana z majonezem
Wykonanie: Pan Sól
Elementy:
1. Smażone kawałki kurczaka w sosie musztardowo-imbirowym (idealne danie na zimno)
2. Duszona kapusta pekińska
3. Gotowany na parze brokuł
Wykonanie: Pan Sól
Elementy:
1. tofu w potwornie pikantnym sosie
2. smażone kawałki kurczaka w sosie musztardowo-imbirowym
3. duszona marchewka w sosie miso z glonami wakame
Wykonanie: Pan Sól
Elementy:
1. smażony kurczak z sosem w buteleczkach
2. duszona marchewka w sosie miso z glonami wakame
3. nie do końca jarzynowa sałatka, ponieważ nie ma w niej ziemniaka
Wykonanie: Ja
Elementy:
1. czerwony ryż
2. okra z dressingiem
3. duszone w mirinie i sosie sojowym: kapusta pekińska, chilli, groszek cukrowy
4. krewetki na ostro w paście kochijan (po koreańsku: gochujang)
Wykonanie: Ja
Elementy:
1. Ta nieapetyczna pomarańczowa masa to batatowo-ziemniaczane puree z sokiem porańczowym i przyprawami
2. Surówka z kiełków lucerny, rukoli, rzodkiewek, pomidorków koktajlowych, prażonego słonecznika
3. wakame
4. groszek cukrowy z marchewkami na słodko
5. łosoś z wakame
Wykonanie: Pan Sól
Elementy:
1. tuńczykowe kotleciki
2. ogórkowo-kalmarowe sunomono
3. groszek cukrowy w paście miso
Wykonanie: Pan Sól
Elementy:
1. ryż czerwony
2. drobiowe nuggetsy w imbirowo-musztardowej panierce
3. ogórkowo-kalmarowe sunomono
4. duszony groszek cukrowy
Wykonanie: Pan Sól
Elementy:
1. pstrąg teriyaki z pieczonymi batatami
2. ogórkowo-kalmarowe sunomono
3. drobiowe nuggetsy w imbirowo-musztardowej panierce
Elementy:
1. kasza gryczana
2. okoń duszony w winie i sosie sojowym
3. okra z majonezowym dressingiem
4. drobiowe nuggetsy w imbirowo-musztardowej panierce
Tak mniej więcej przedstawiają się nasze "kulinarne osiągnięcia". Niestety zdjęcia nie są zbyt pięknie wykonane, nie ma ładnego tła ani ładnego kadrowania, więc bentō prezentuje się gorzej niż w rzeczywistości. Ostatecznie najważniejszy jest smak, dlatego zamieściłam tylko te potrawy, które według mnie były naprawdę dobre.
10 Komentarzy
absolutne wow! :))
OdpowiedzRyzu nie mozna przechowywac w lodowce bo stwardnieje, natomiast zamrazac jak najbardziej. Po rozmrozeniu jest idealny!
OdpowiedzŚwietne treściwe zestawy. Podziwiam za chęci i wykonanie. :)
OdpowiedzWasze benta są świetne - może nie takie wymuskane - ale wyglądają bardzo smakowicie!
OdpowiedzAaaaa, tęsknię za japońskim żarciem. Zjadłabym nawet takie supermarketowe z wieczornej przeceny!
Pozdrawiam, Aśka z Halika
Szkoda, że nie ma przy każdym z tych potraw krótkich przepisów :D
Odpowiedzdzięki! :D
Odpowiedztak treściwe to one są, chociaż ja bym mogła nosić więcej.
Kto by się tam bawił w muskanie jak się pracuje od rana do nocy :P
OdpowiedzMa znikać w czeluściach i sprawiać przyjemność przy przeżuwaniu :D
A który by Cię interesował :-)?
OdpowiedzJak dla mnie to wszystkie. Niestety ale internet posiada przepisy Ala azjatyckie, a raczej polskie udające azjatyckie i nawet jesli takiej mnie zachce sie jakiegos azjatyckiego obiadu, śniadania etc to nie ma gdzie szukać.. :/
OdpowiedzWchłone każdy przepis na japońskie jedzonko, który dodasz 😄
Wow. Jaki zbiór akcesori
OdpowiedzWSZYSTKIE KOMENTARZE O CHARAKTERZE REKLAMOWYM BĘDĄ KASOWANE.