Nieformalna galeria naszych bentō wyczynów


Przyznam się szczerze, że nie chciałoby mi się robić 
bentō (ani tego nie robiłam wcześniej), gdyby nie zalecona (chwilowo) dieta bezglutenowa. A dokładniej - ja się umartwiam do towarzystwa, ponieważ to nie mnie tę dietę zalecono. Oznacza to rezygnację z normalnego chleba, a to z kolei wyklucza szybkie kanapki z szynką i keczupem (za którymi już zaczęłam tęsknić).


Jesteśmy bardzo konsekwentni w tym przedsięwzięciu, więc i konsekwentnie przygotowujemy wieczorem "obiadek na jutro". Jedyne co robimy na świeżo to ryż, ponieważ nienawidzę zimnego i twardego ryżu z lodówki (który zdarza się podawać do sushi w niektórych restauracjach). 


Do bentō mamy cały osprzęt, który dostawałam w ramach prezentów z Japonii sukcesywnie przez te kilka lat i tak naprawdę nie miałam okazji ich wcześniej używać.




No więc co my tu mamy? Znane i używane nie tylko do japońskich bentō silikonowe foremki, wykałaczki-zwierzątka, wykałaczki-nutki, buteleczki do sosów, mini-lejek do tych buteleczek, pipetkę, wyciskarki kształtów z jajek, silikonowa trawka, sprzęt do onigiri itp. Nie wszyscy w naszej rodzinie lubią kolorowe zestawy dla dzieci, więc zwykle obiadki są bez nich. Ja akurat lubię...


Zatem zapraszam na krótki pokaz bent (i być może inspiracji kulinarnych). Zdjęcia są wykonane już po transporcie do pracy, dlatego czasami niektóre jedzonka są poprzesuwane...



Wykonanie: Ja

Elementy:
1. kapusta pekińska na słodko duszona w sosie sojowym i sezamie
2. pieczone plastry cukinii i bakłażana w przyprawach
3. duszony groszek cukrowy
4. łosoś teriyaki 



Wykonanie: Pan Sól

Elementy:
1. gotowa okra z majonezem
2. marchewki w sosie mirin
3. glony wakame
4. kapusta pekińska duszona



Wykonanie: Ja

Elementy:
1. Tori no karage
2. groszek cukrowy gotowany
3. pieczona czerwona papryka



Wykonanie: Pan Sól

Elementy:
1. smażona na głębokim oleju panierowana w mące wędzona makrela
2. glony z solą z koreańskiego sklepu
3. gotowana okra z majonezem
4. chryzantemy z marchewek (mojego autorstwa)



Wykonanie: Ja

Elementy:
1. surówka z rukoli, pomidorków koktajlowych, rzodkiewką, prażonego słonecznika z dressingiem z oleju migdałowego i pomarańczy
2. kulki kebabu (mięso mielone wołowe przyprawione: kuminem, cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem i szczyptą kurkumy) z sosem jogurtowo-majonezowym z ziołami
3. duszone marchewki z sosem sojowym i sezamem.



Wykonanie: Ja

Elementy:
1. surówka z żółtej papryki, szczypiorku, kiełków słonecznika, prażonych ziaren słonecznika, orzechami nerkowca i czarnuszką
2. puree z batata, brokuła i marchewki
3. pieczone kawałki piersi z kurczaka
4. kapusta pekińska z marchewką



Wykonanie: Ja

Elementy: 
1. pomidorki cherry
2. jajko na twardo
3. dorsz pieczony w sosie cytrynowym i ziołach
4. okra gotowana z majonezem



Wykonanie: Pan Sól

Elementy:
1. Smażone kawałki kurczaka w sosie musztardowo-imbirowym (idealne danie na zimno)
2. Duszona kapusta pekińska
3. Gotowany na parze brokuł



Wykonanie: Pan Sól

Elementy:
1. tofu w potwornie pikantnym sosie
2. smażone kawałki kurczaka w sosie musztardowo-imbirowym 
3. duszona marchewka w sosie miso z glonami wakame



Wykonanie: Pan Sól

Elementy: 
1. smażony kurczak z sosem w buteleczkach
2. duszona marchewka w sosie miso z glonami wakame
3. nie do końca jarzynowa sałatka, ponieważ nie ma w niej ziemniaka



Wykonanie: Ja

Elementy:
1. czerwony ryż
2. okra z dressingiem
3. duszone w mirinie i sosie sojowym: kapusta pekińska, chilli, groszek cukrowy
4. krewetki na ostro w paście kochijan (po koreańsku: gochujang)




Wykonanie: Ja

Elementy:
1. Ta nieapetyczna pomarańczowa masa to batatowo-ziemniaczane puree z sokiem porańczowym i przyprawami
2. Surówka z kiełków lucerny, rukoli, rzodkiewek, pomidorków koktajlowych, prażonego słonecznika
3. wakame 
4. groszek cukrowy z marchewkami na słodko
5. łosoś z wakame



Wykonanie: Pan Sól

Elementy: 
1. tuńczykowe kotleciki
2. ogórkowo-kalmarowe sunomono
3. groszek cukrowy w paście miso



Wykonanie: Pan Sól

Elementy:
1. ryż czerwony
2. drobiowe nuggetsy w imbirowo-musztardowej panierce
3. ogórkowo-kalmarowe sunomono
4. duszony groszek cukrowy



Wykonanie: Pan Sól

Elementy:
1. pstrąg teriyaki z pieczonymi batatami
2. ogórkowo-kalmarowe sunomono
3. drobiowe nuggetsy w imbirowo-musztardowej panierce



Wykonanie: Pan Sól
Elementy:
1. kasza gryczana 
2. okoń duszony w winie i sosie sojowym
3. okra z majonezowym dressingiem
4. drobiowe nuggetsy w imbirowo-musztardowej panierce


Tak mniej więcej przedstawiają się nasze "kulinarne osiągnięcia". Niestety zdjęcia nie są zbyt pięknie wykonane, nie ma ładnego tła ani ładnego kadrowania, więc bentō prezentuje się gorzej niż w rzeczywistości. Ostatecznie najważniejszy jest smak, dlatego zamieściłam tylko te potrawy, które według mnie były naprawdę dobre.
Następny post
« Prev Post
Starszy post
Następny Post »
9 Komentarzy
avatar

Ryzu nie mozna przechowywac w lodowce bo stwardnieje, natomiast zamrazac jak najbardziej. Po rozmrozeniu jest idealny!

Odpowiedz
avatar

Świetne treściwe zestawy. Podziwiam za chęci i wykonanie. :)

Odpowiedz
avatar

Wasze benta są świetne - może nie takie wymuskane - ale wyglądają bardzo smakowicie!
Aaaaa, tęsknię za japońskim żarciem. Zjadłabym nawet takie supermarketowe z wieczornej przeceny!
Pozdrawiam, Aśka z Halika

Odpowiedz
avatar

Szkoda, że nie ma przy każdym z tych potraw krótkich przepisów :D

Odpowiedz
avatar

dzięki! :D
tak treściwe to one są, chociaż ja bym mogła nosić więcej.

Odpowiedz
avatar

Kto by się tam bawił w muskanie jak się pracuje od rana do nocy :P
Ma znikać w czeluściach i sprawiać przyjemność przy przeżuwaniu :D

Odpowiedz
avatar

A który by Cię interesował :-)?

Odpowiedz
avatar

Jak dla mnie to wszystkie. Niestety ale internet posiada przepisy Ala azjatyckie, a raczej polskie udające azjatyckie i nawet jesli takiej mnie zachce sie jakiegos azjatyckiego obiadu, śniadania etc to nie ma gdzie szukać.. :/
Wchłone każdy przepis na japońskie jedzonko, który dodasz 😄

Odpowiedz


WSZYSTKIE KOMENTARZE O CHARAKTERZE REKLAMOWYM BĘDĄ KASOWANE.