Nieformalna galeria naszych bentō - cz. 2

Ostatnie dwa tygodnie bentō dla nas obojga przygotowywał Pan Sól i czas je zaprezentować w kolejnej odsłonie Nieformalnej galerii naszych bentō.

Pan Sól przy przygotowywaniu bentō kieruje się trzema zasadami, które mogą odbiegać od standardów sztuki bentowania:
1. treściwość
Nie może to być jedzenie, które nie najada konsumującego.

2. praktyczność 
Przygotowanie bentō nie może zajmować dużo czasu, bo fizycznie go po prostu nie ma. 
Z tym punktem wiąże się brak jakichkolwiek kolorowych dodatków. Kolory jedzenia też go nie wzruszają. Pan Sól jest po prostu tym niezainteresowany. I co ja mogę na to poradzić?
3. łatwość przygotowania
Potrawy mają być do wykonania w polskich warunkach przy braku podstawowych japońskich składników.

Bentō 1



 Elementy:
- pieczona papryka i pieczone ziemniaczki,
- łosoś w delikatnym octowym sosie.

Bentō 2


Elementy:
- smażony ryżowy makaron z warzywami,
- surówka z rukoli, suszonych pomidorów, jabłka, prażonego słonecznika (z innej bajki),
- moje ulubione kotleciki z tuńczyka z zieloną cebulką.

Bentō 3


 Elementy:

- pozostałość surówki z rukolą (patrz bentō 2),
- ta bliżej nieokreślona biała masa to nic innego jak smażone tofu w zalewie z dashi, przyprószone tartą białą rzodkwią.

Bentō 4


 Elementy:
- surówka z kapusty pekińskiej i jabłka,
- smażone z masełkiem grzybki shiitake,
- gotowane na parze bataty,
- po prawej stronie ryżu - tamagoyaki (z okrągłej patelni) posypane tartą białą rzodkwią.

Bentō 5



Elementy:
- nuggetsy z kurczaka w tajskim słodko-ostrym sosie,
- pozostałość surówki z kapusty pekińskiej (patrz bentō 4).

Bentō 6


Elementy:
- smażona zielona papryka,
- hambaagu (patrz post: japoński hamburger?) z pieczonym pomidorkiem z pozostałością tajskiego słodko-ostrego sosu,
- omlet z awokado,
- pieczona cukinia.

Bentō 7



Elementy:
- łosoś w panierce,
- gotowane na parze i podsmażane z zieloną cebulką bataty,
- krojony w plasterki imitujące cytryny marynowany takuan.

Bentō 8



Elementy:
- sałatka z kaszy jaglanej z warzywami,
- smażone kawałki kurczaka w sosie musztardowo-imbirowym.

Bentō 9



Elementy:
- takuan,
- gotowana kapusta pekińska, marchewka, grzyby shiitake, owoce morza, zielona papryka, imbir.

Następny post
« Prev Post
Starszy post
Następny Post »
6 Komentarzy
avatar

czad! gratuluję wytrwałości :))

Odpowiedz
avatar

Pyszności :D A kotleciki z tuńczyka teraz będą mi się śniły po nocy!

Odpowiedz
avatar

Takie galerie robią wrażenie - bento atak! :)

Odpowiedz
avatar

To wszystko żelazna dyscyplina Pana Sól i wpływ jego bezglutenowej diety, a także nienawiści do chleba :P

Odpowiedz
avatar

Dzisiaj miałam znowu, wiesz jakie pyszne? Mówię Ci! :D

Odpowiedz
avatar

U Ciebie za to jest konsekwencja i pewność, że bento pojawi się codziennie ! :D

Odpowiedz


WSZYSTKIE KOMENTARZE O CHARAKTERZE REKLAMOWYM BĘDĄ KASOWANE.