Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć tylko tyle: Japończycy kochają jeść. Jedzenie jest prawie najważniejsze. A podróżuje się po Japonii przede wszystkim po to, by spróbować miejscowych specjałów. Czyli np. na Sikoku przede wszystkim by zjeść udon, soba czy dekomawashi. Brzmi to dziwnie?
Chyba nie. Bo po co jechać do Torunia, jeśli mamy nie kupić sobie pierniczków toruńskich? Po co jechać do Krakowa, jak nie zjemy obwarzanków? A nie jeść nad morzem świeżej rybki, to już prawie grzech. Tak samo i Japończycy. Z tą różnicą, że oni podróżują w konkretnym celu - nie żeby zwiedzać, ale żeby dobrze zjeść - a my najpierw zwiedzamy, a potem jemy.
Sikoku oczywiście pęka z dumy z powodu swoich regionalnych potraw, które królują w całej Japonii. Mam tu na myśli makaron udon i wszystkie jego wcielenia.
Tak jak pisałam przy okazji miasta Kan'onji, udon to gruby i bardzo długi japoński makaron, o średnicy nawet 2 mm (Włosi dostaliby chyba zawału). Pochodzenie jest oczywiście chińskie (jak wiele narodowych potraw japońskich). Mówi się, że to chińscy mnisi buddyjscy, którzy podróżowali po Japonii, przywieźli ze sobą udon. A za pierwsze miejsce, gdzie udało zaszczepić się udon, to oczywiście Sikoku - a co więcej - dzisiejszy teren prefektury Kagawa.Można go podawać na dwa sposoby: na ciepło i na zimno. Każdy region Japonii ma swoje specjalistyczne potrawy, jednak to na Sikoku produkuje się tradycyjny makaron.
Do najbardziej popularnych podawanych na ciepło należą:
1. Kake udon - かけうどん
Podawany na gorąco z drobno pokrojoną szalotką, może też się pojawić plaster surimi. Najzwyklejszy możliwy udon, oznacza to w praktyce - najtańszy.
(specjalność Kansai: Su udon)
2.Tempura udon - てんぷらうどん
Podawany zazwyczaj ze smażoną krewetką w cieście.
3. Kitsune udon - きつねうどん
Kitsune udon, czyli "Lisi udon" podaje się ze smażonym na głębokim tłuszczu serem tofu (Aburaage).
(specjalność Osakańczyków)
4. Tsukimi udon - 月見うどん
"Spojrzenie w księżyc" to poetycka nazwa udon, do którego dodaje się surowe jajko, cebulkę i nori (algi).
5.Wakame udon - わかめうどん
"Udon glonowy". Oczywiście składnikiem głównym są glony morskie.
6. Karee udon - カレーうどん
Udon curry. Podawany z warzywami, mięskiem albo tempurą.
7. Chikara udon - 力うどん
"Udon siły" charakteryzuje się tym, że dodaje się do niego mochi - czyli ciasteczka ryżowe.
8. Sutamina udon - スタミナうどん
Sutamina udon to udon rozmaitości. Dodajemy do niego wszystko, co nam się podoba, ma cieszyć oko i żołądek.
9. Kamaage udon -釜揚げうどん
Udon podawany z sosem do maczania, przyrządzonym z dashi (czyli japońskiego bulionu) i sosu sojowego. Łapiemy udon pałeczkami przekładamy do miseczki z sosem i szybko wkładamy, siorbiąc głośno, do buzi.
10. Yaki udon - 焼きうどん
Czyli smażony udon. Można przesmażyć z warzywkami, jajkiem itp.
(specjalność Kita Kiusiu)
11. Udon suki - うどんすき
Czyli "Lubię udon!". A tak naprawdę chodzi tu o nawiązanie do jednej z tradycyjnych potraw zwanej sukiyaki. W ten sam sposób mamy podawać udon suki na żeliwnej patelni. Mamy tam plastry mięsa, warzywa i inne dodatki, które lubimy.
12. Misonikomi udon - 味噌煮込みうどん
Udon w zupie miso zwykle z surimi, kurczakiem i jajkiem.
(specjalność prefektury Aichi)
13. Ninja udon - 忍者うどん
Po zjedzeniu takiej porcji przypływ energii gwarantowany. A dlaczego Ninja udon? Aaa, to już tajemnica - w środku ukryte są niespodzianki - tak jak ukrywał się Ninja...
Z tych podawanych na zimno do najważniejszych należy:
14. Zaru udon - 笊うどん
Serwowany na bambusowym talerzu, stąd jego nazwa zaru (笊). Tutaj tak samo jak w przypadku Kamaage udon (patrz nr 9) przekładamy makaron do sosu, tym razem jest to mieszkanka sosu sojowego z mirin (czyli przyprawy płynnej produkowanej ze sfermentowanego ryżu, zawierającej alkohol) i dashi (japońskiego bulionu), a najważniejsza i tak jest siekana szalotka.
Można też obejrzeć moje zdjęcie klikając tutaj.
Wygląda apetycznie. Nie da się ukryć!
Jak to należy jeść? Obowiązuje jedna prosta zasada: sioooorbać, wsyyyysać na całego!
Trzeba też wziąć pod uwagę fakt, że nie każde z wymienionych przeze mnie dań można zamówić w pierwszym lepszym barze na Sikoku, a niektóre pojawiają się tylko w określonych miejscach w Japonii.
Nie spróbowałam, z oczywistych powodów, wszystkich rodzajów udon. Ogólnie makaron sam w sobie jest smaczny. Sekret dobrego udonu polega na tym, że dobry udon, to sprężysty udon, lekko dający się rozciągnąć, ale nie twardy i nie al dente.
Głodni? Mam dla Was jeszcze jedną porcję udonu:
www.podrozejaponia.blogspot.com/2015/02/poradnik-co-zjesc-w-japonii-karee-udon.html
Głodni? Mam dla Was jeszcze jedną porcję udonu:
www.podrozejaponia.blogspot.com/2015/02/poradnik-co-zjesc-w-japonii-karee-udon.html
5 Komentarzy
Sanuki udon!!! Yay!!! :-)
Odpowiedzudon daisuki!
Odpowiedza ja po spróbowaniu trzy razy już więcej nie mogłam :P ale jak patrzę na te zdjęcia (to są akurat zdjęcia z internetu) to aż mi się chce spróbować chociażby udon suki. :P
OdpowiedzBut of course, że mogę po polsku, but for the benefit of my poor husband, I tend to stick to English. So, spoko, spoko :-)
OdpowiedzWill we see you for Show Me Japan this weekend? I hope so!
ciao!
Anna
E to trzeba było tak od razu :P a nie!
OdpowiedzMyślę, że się pojawię! :D
WSZYSTKIE KOMENTARZE O CHARAKTERZE REKLAMOWYM BĘDĄ KASOWANE.